duminică, 15 iulie 2012

Podagra.(Guta) Tratamente naturiste


Podagra sau guta este o dereglare a metabolismului nucleoproteinelor. Apare ca urmare a acumulării excesive  a sărurilor de acid uric în sânge. Acidul uric nu se elimină prin urină, ci se depune sub forma cristalelor de urat monosodic la nivelul articulaţiilor în ţesuturile osoase şi în cele moi(piele, tendoane, cartilagii, teci musculare, rinichi şi altele). Cel mai des sunt afectate articulaţiile mici ale mâinilor şi picioarelor.  Se caracterizează prin durere, înroşire şi căldură în zona afectată, chiar înţepenirea articulaţiei date; pielea din acea zonă devine lucioasă şi este foarte sensibilă la atingere. Guta afecteaza cel mai des degetul cel mare de la picior. Această afecţiune, deşi pe timpuri era caracteristică doar vârstei a treia, poate fi întâlnită astăzi frecvent la persoane de toate vârstele, chiar şi la copii. Afectează cu precădere persoanele de sex masculin.

La început guta nu prezintă simptome vizibile sau dureroase, dar, pe masură ce progresează, se manifestă prin artrite acute, apoi se dezvoltă artrita cronică şi tofi in articulaţiile afectate. Dacă nu este tratată, guta duce la distrugerea articulaţiilor şi afectări renale.
Accesele de gută încep cu dureri severe, de regulă noapte, mai ales iarna, spre dimineaţă dispar fără urme. Crizele se pot repeta în nopţile următoare, fiind însoţite de febră, astenie şi lipsa poftei de mâncare. Simultan pot fi prezente şi alte simptome: frisoane, conjunctive injectate, paloare, cefalee, stare de agitație, tahicardie moderată, tulburări digestive (greață, inapetență, sete, regurgitări, colici abdominale). Fără tratament, guta duce la modificări patologice ale încheieturii (uratul de sodiu se acumulează sub piele). Pot apărea noduli (la nivelul mâinilor, coatelor, urechilor).
Care sânt cauzele ce declanşează această boală?
Dintre factorii declanşatori, favorizanţi, reţin atenţia persoanele ce au fost expuse la un abuz alimentar bogat în grăsimi şi proteine. În vremurile îndepărtate era considerată boala oamenilor bogaţi, aceştia fiind singurii care îşi puteau permite să consume carne în fiecare zi. Apoi, abuzul de alcool, în special de vin sau băuturi alcoolice acidulate. Efortul fizic prea intens sau repausul la pat prea îndelungat, expunerea la frig sau umiditate, reacţiile alergice, infecţiile acute,  traumatismele, în special cele la nivel local, efectuarea de interventii chirurgicale, înfometarea şi deshidratarea pot fi alte cauze ale declanşării bolii. Şi anumite medicamente diuretice pot declanşa boala. Printre factorii de risc ai gutei se numără şi diabetul zaharat, colesterolul mărit, hipertensiunea, infarctul acut de miocard, accidentul vascular cerebral, hipotiroidismului, hiperparatiroidismul. Guta poate fi, de asemenea, transmisă prin ereditate.
Important! Sunt si alte boli ce prezintă simptome asemănătoare cu ale gutei. Se recomandă consultarea medicului .

Terapia naturii în podagră
Baza terapiei o constituie regimul alimentar: cât mai puţină sare, grăsimi, dulciuri şi o alimentaţie bogată în lactate, fructe şi legume (unele legume sunt interzise pe perioada tratamentului: fasole, bob, linte, mazăre, spanac, ciuperci, varză, sparanghel, conopidă). Hidratarea este de asemenea foarte importatantă: minim trei litri de lichid în 24 de ore, dar se vor evita băuturile alcoolice, cafeaua, ceaiul negru şi verde, cacaoa. De asemenea exerciţiile lente şi înotul sunt foarte utile. Debarasarea de kilogramele în plus este un alt pas important. Însă reducerea greutății corporale trebuie făcută gradat, deoarece scăderea bruscă induce atacuri ale gutei. Este indicat repausul fizic, ridicarea membrului afectat şi aplicarea de comprese calde pe zona dureroasă.

Tratamente cu următoarele plante:

Decoct de leuştean.  Se iau 5g. de rădăcină uscată de leuştean şi se pun să fiarbă în 200 ml apă timp de 10-15 min. După aceasta vasul se acoperă cu o învelitoare şi se lasă pe 2-3 ore. Decoctul se strecoară. Se administrează câte o lingură de 3-4 ori pe zi cu 30 min. înainte de mesele principale. Se recomandă în caz de podagră şi reumatism.

Este contraindicat femeilor insarcinate deoarece pot provoca avortul. In cazul consumului de leustean este contraindicata expunerera la soare, deoarece poate produce fotodermatite, pielea devenind fotosensibila.


Tinctură de Dracilă (Berberis vulgaris).
 Se face o tinctură din 25g. de coajă de dracilă şi 100 ml alcool de 70%. Amestecul se ţine 7-10 zile la întunerec. Se ia câte 30 picături de 3 ori pe zi. Tincture contribuie la dizolvarea calculilor depuşi în organism şi la reducerea treptată a posibilităţii de formare a nodulilor de podagră recum şi la anihilarea durerilor în muşchi.
Contraindicatii: Nu se recomanda administrarea plantei sub nici o forma la femei insarcinate sau care alapteaza si la copii.

Infuzie din amestec de plante.
În caz de podagră cronică ajută foarte bine decoctul din următoarele plante:
floare de albăstrele – 5 părţi,
floare de calendulă – 5 părţi,
floare de bujor - 5 părţi,
fructe de ienupăr - 5 părţi,
coajă de lemn-câinesc - 5 părţi,
floare de soc negru – 10 părţi,
frunze de urzică – 10  părţi,
coajă de salcie – 20 părţi,
iarbă de coada-calului – 20 părţi,
frunze de mesteacăn tânăr – 20 părţi.
Se face infuzie dintr-o lingură de plante (cu vârf), care se pun într-un vas de porţelan şi peste care se toarnă 300 ml de apă în clocot. Vasul se înveleşte bine. Peste 30 min. infuzia se poate bea. Procedura se va repeta la fiecare 2 ore.

Contraindicatii

Bujorul -  Nu se recomandă administrarea preparatelor pe bază de bujor în sarcină si in timpul alaptarii; şi în caz de atonie intestinală. De asemenea, bujorul, nu se administrează sub nicio formă copiilor mici.
Albastrelele sunt contrtaindicate femeilor insarcinate sau celor care alapteaza;
persoanelor alergice la rugina (Senecio jacobala), crizanteme, galbinele si margarete.

Ienuparul este contraindicat femeilor gravide, deoarece aceasta planta are efecte abortive demonstrate, fiind folosit adesea in medicina populara pentru declansarea si accelerarea nasterii, si persoanelor care vor sa procreeze, din cauza ca ienuparul are o surprinzatoare eficienta ca anticonceptional.
Urzica este contraindicata in cazul sarcinii si perioadei de alaptare, la hipertensiune arteriala, aterioscleroza, polipi, adenom testicular, la hemoragie uterina provocata de fibroame si mioame. La varstnici poate agrava tromboflebita.
Salcia nu este indicata sub nici o forma in caz de boli renale, astm bronsic(datorita posibilitatii inducerii unor reactii severe – bronhospasm), dermatite de contact,ulcer, diabet, hemofilie, hipoprotombinemie, afectiuni ale ficatului. Persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala, deoarece coaja de salcie creste riscul de aparitie a hemoragiilor. Nici in caz de hipersensibilitate la scoarta de salcie, la salicilati sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene. de asemenea este contraindicat copiilor cu simptome asemanatoare gripei (datorita asocierii tratamentului cu salicilati cu sindromul Reye); femeilor in ultimul trimestru de sarcina si femeilor care alapteaza.

Daca vreo planta din amestecul dat este contraindicata bolnavului, atunci aceasta planta este se va exclude din amestec. 
Albastrea
Calendula
Bujor

Lemn-cainesc



Socul negru
Urzica
SALCIE

Coada-calului
Frunze de mesteacan

Un comentariu:

  1. Mai este recomandat apa cu PH peste 8, si nivelul de mineralizare sub 1. Asa m-am tratat eu. De mai multi ani na s-a mai repetat crizele. Puteti sa ma contactati pe email: lunahod501@gmail.com
    Ivan.

    RăspundețiȘtergere