joi, 9 octombrie 2014

Veninǎriţa – Gratiola officinalis



Alte denumiri ale plantei: avrameasca, avrǎmeasǎ, creştineasca, milostiva, potroacǎ.
Vremea de înflorire: iunie-august
Timpul cultivǎrii: iunie-august
Pǎrţile care se utilizeazǎ: pǎrţile aeriene ale plantei, mai rar rǎdǎcina plantei
Este o plantǎ erbacee multianualǎ care atinge înǎlţimea de 30-40 cm, cu rǎdǎcina orizontalǎ şi flori albe, solitare. Denumirea plantei indicǎ la proprietǎţile ei vindecǎtoare ( din lat. “gratia” – “har”, “officinalis” – “medicamentos”). Se întâlneşte pe o arie destul de mare: Europa, Asia, America de Nord. Este întâlnitǎ în zone umede, mlǎştinoase sau este cultivatǎ ca plantǎ decorativǎ. Frunzele şi fructele veninǎriţei sunt toxice; dacǎ nimeresc în fân, pot provoca intoxicaţie cailor. Din aceastǎ cauzǎ întrebuinţarea acestei plante în uz intern necesitǎ o mare atenţie!!!

Utilizare.
Pǎrţile aeriene ale veninǎriţei au proprietǎţi laxative, diuretice, vomitive, antihelmintice şi antiseptice. Pe vremuri ea se folosea...
 pentru tratarea ficatului şi cǎilor biliare, constipaţii şi altele. Astǎzi veninǎriţa este utilizatǎ mai rar. Totuşi aceastǎ plantǎ intrǎ în componenţa unor preparate farmaceutice. Infuzia de veninǎriţǎ se foloseşte pentru stimularea şi normalizarea ciclului menstrual. În uz extern se folosesc cataplasme din pǎrţile aeriene ale veninǎriţei care pot fi puse fǎrǎ risc  pe rǎnile purulente, ulcere, erupţii cutanate, hematome pe un timp de 2-3 ore. De asemenea este eficientǎ în reducerea durerilor articulaţiilor provocate de podagrǎ.

Recete:
1.     Infuzie sau decoct din 1 linguriţǎ plantǎ uscatǎ la un pahar de apǎ clocotitǎ. Se administreazǎ câte o lingurǎ de masǎ de infuzie sau decoct la fiecare 2-3 ore. Se indicǎ în afecţiuni ale inimii şi icter.
2.     Peste o jumǎtate de linguriţǎ de plantǎ uscatǎ se toarnǎ un pahar de apǎ fierbinte şi se fierbe un sfert de orǎ pe baia de aburi. Decoctul se lasǎ sǎ se rǎceascǎ, se strecoarǎ şi se adaugǎ apǎ fiartǎ ca sǎ fie 250 ml lichid cu tot cu decoct. Se administreazǎ câte 1 lingurǎ de bucǎtǎrie de 3 ori pe zi dupǎ mese în afecţiuni ale inimii şi ficatului.
3.     Infuzie din 2 gr. de pǎrţi aeriene şi 2 gr de rǎdǎcinǎ de veninǎriţǎ la 200 ml de apǎ în clocot se foloseşte ca remediu laxativ (2 linguri de bucǎtǎrie), ca remediu diuretic (câte o lingurǎ de bucǎtǎrie de 3-4 ori pe zi) şi remediu antihelmintic pentru maturi (câte 2 linguri de bucǎtǎrie dimineaţa şi înainte de culcare).

Atenţie! Dozele se respectǎ strict, deoarece este o plantǎ otrǎvitoare. Semne ale intoxicaţiei cu veninǎriţǎ sunt diareea şi convulsiile. Este contraindicate femeilor gravide, copiilor, celor ce suferǎ de afecţiuni renale şi persoanelor ce au calculi biliari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu