miercuri, 5 decembrie 2012

Bronsita. Remedii naturiste.

Bronşita este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale căilor respiratorii ce se manifestă prin tuse şi expectoraţii. Apare ca urmare a unei infecţii virale sau bacteriene, dar poate fi cauzată şi de agenţi chimici sau alergii. Bronşita afectează celulele ce căptuşesc căile respiratorii, ceea ce duce la inflamaţie locală şi o secreţie exagerată de mucus. Inflamaţia formată şi secreţia de mucus favorizează tusea şi respiraţa devine astfel dificilă. Cel mai frecvent bronşita se dezvoltă în timpul unei răceli sau altei infecţii respiratorii.
Bronşita este de două tipuri: bronşita acută, care durează nu mai mult de şase săptămâni şi bronşita cronică, care apare frecvent de-a lungul a doi sau mai mulţi ani.

Bronşita acută se caracterizează printr-o inflamaţie a bronhiilor, care debutează de obicei în contextul unei infecţii virale şi evoluează fără complicaţii. Boala poate fi cauzată de expunerea la aerul rece, scăderea imunităţii organismului, de tratametul incorect sau insuficient al unei viroze, dar cel mai frecvent din cauza ventilării insuficiente a încăperilor, fumatului şi poluării. Bronşita acută virală este cea mai frecventă, apare în special în anotimpul rece. Bronşita bacteriană apare de obicei în evoluţia unei bronşite acute virale prin suprainfectarea acesteia cu bacterii. Bronşita acută chimică apare prin iritaţia căilori respiratorii, în urma expunerii acestora la diverse substanţe chimice, precum praf, ciment, gaze iritante, fum. Bronşita acută se vindecă, de obicei, in 2-3 saptamani. Majoritatea persoanelor care fac bronşită acută nu necesită tratament cu antibiotice. Însă, bronşitele repetate, neglijate pot produce bronşite cronice, bronsectazie, scleroză pulmonară şi insuficienţă cardiacă.
Dacă febra durează 3 zile consecutiv; tusea nu se calmează după mai mult de o săptămână ci se înrăutăţeşte; respiraţia se îngreunează, bolnavul gâfâie, se aude zgomot sau şuierat în timpul respiraţiei şi tuşeşte foarte mult; dacă respiratul profund îi produce în piept durere; dacă suferă de o afecţiune a inimii sau plămânilor, trebuie să consulte medicul.
Simptomele bronşitei acute sunt: accese de tuse dureroasă şi violentă însoţită sau nu de expectoraţie abundentă de culoare gălbuie până la verde închis cu senzaţia de arsură în piept; pot apărea frisoane, tulburări respiratorii, febră, care atinge 38-39 º C, însoţită de dureri de cap şi oboseală.
Bronşita cronică se manifestă prin tuse productivă (cu spută), care apare dimineaţa, zi de zi, timp de 2-3 luni consecutive pentru cel putin 2 ani la rând. Alte maniferstări ale bronşitei cornice sunt: dureri în piept, respiraţie dificilă, febră, accese de tuse uscată, dureroasă şi violentă, care se poate transforma în tuse cu expectoraţie gălbuie până la verde închis, dureri la înghiţire. Principalul factor de risc al afecţiunii îl constituie fumatul. O altă cauză poate fi inhalarea frecventă a gazelor toxice care pătrund în sistemul respirator. Bronşita cronică poate fi provocată şi de agenţii patogeni Haemophilus influenzae şi Streptococcus pneumonia.
Bronşita cronică persistentă devine o problema gravă, deoarece poate afecta permanent căile bronşice şi poate provoca boli pulmonare obstructive cornice (o stare grava in care plamanii sunt deteriorati fără posibilitatea de vindecare, determinând scăderea capacităţii respiratorii, progresiv si iremediabil).
Se indică odihnă la pat, 8 ore pe zi; consumul de lichide, ceaiuri (din plante cum ar fi: ciuboţica cucului, eucaliptul, violeta, coada calului, tătăneasa, pătlagina, lemnul dulce, cimbrişorul, teiul, vioreaua, roiniţa, scaiul vânăt, isopul, nalba mare, trifoiul roşu, salvia, socul) îndulcite cu miere; renunţarea la fumat; evitarea atmosferei poluante şi aerului rece.

Tratamente naturiste în bronşite:
1) Se ia o parte flori uscate de levănţică (se pun într-un vas de sticlă) peste care se toarnă 5 părţi alcool de 70%. Sticluţa se pune într-un loc răcoros şi întunecos. Se lasă la macerat timp de 8 – 10 zile. În această perioadă soluţia trebuie să fie agitată zilnic. După ce maceratul e gata, se filtrează. Se administrează câte 25-30 picături de 3 ori pe zi.
Atentie: Levantica  este contraindicata persoanelor diabetice si femeilor insarcinate si care alapteaza (scade secretia lactata)

Hrean
2) Se iau 200 g. miere de albine de mai, 200g. rădăcină de hrean şi 200g. unt de casă. Hreanul se dă prin răzătoare măruntă şi se aşează într-o cratiţă, se toarnă apoi mierea şi untul. Compoziţia obţinută se fierbe (la foc mic) timp de 30 min. , amestecându-se continuu cu o lingură de lemn, după care se toarnă într-un borcan. Se păstrează la frigider. Se consumă intern câte 1 linguriţă de amestec dizolvat într-un pahar cu apă minerală, cu 30 min. înainte de mesele principale.

Atentie: Hreanul este contraindicat în caz de: gastrită, ulcer gastric, enterită acută, nefrită acută, macrolitiază urinară, hemoragii interne, hemoroizi, hipercorticism.
  Se recomandă, evitarea administrării de hrean, în timpul fluxului menstrual. Hreanul nu se administrează copiilor mai mici de 4 ani. Este contraindicat şi în perioada alăptării, deoarece unele principii ajung în lapte. Pacienţii care au suferit de infarct este bine să nu consume hrean. Hreanul se administreaza cu prudenta persoanelor cu colon iritabil.
Hreanul nu este indicat in ulcerul peptic, hiperaciditate gastrica si hipotiroidism, intrucat le poate intensifica.

3) Bronşită acută. Se face o infuzie din 2g. de flori de lumânărică la 1 pahar de apă. Se bea câte o treime de pahar de 3 ori pe zi.
Atentie: Se recomandă evitarea administrării de lumânărică în perioada de sarcină şi alăptare.

Mac
4) Bronşită cronică. Se iau : flori şi capsule de mac roşu – un pumn, flori de levănţică – un pumn, nalbă de grădină – un pumn, o ceapă mare dată prin răzătoare. Cu infuzia din acest amestec se fac băi la mâini şi picioare.
Nalba de gradina
Bronşita poate fi cauzată şi de acidul gastric pătruns în plămâni în timpul somnului. Dacă tusea persistă şi dacă aveti lichid cu gust dezagreabil în gură, consultaţi un medic pentru stabilirea corectă a cauzei bronşitei. Există medicamente şi remedii naturiste ce ajută la reducerea acidului din stomac, astfel ajutând la dispariţia tusei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu