sâmbătă, 27 septembrie 2014

Creştem imunitatea cu miere de albine


Cine nu şi-ar dori să fie imun la orice boală, să nu contamineze gripa, să reziste viruşilor care ne atacă sănătatea şi să fie sănătos chiar şi în perioada rece a anului. Oare este posibil aşa ceva sau este o utopie?
Mai întâi aş dori să scriu pe scurt ce este imunitatea. Conform dicţionarului online Wikipedia „Imunitatea (din latină immunitas = scutire) este însușirea organismului uman de a opune rezistență în fața activității microbilor și a substanțelor toxice;  capacitatea lui de a-și păstra sănătatea și vigurozitatea.”
În dicţionarul medical citim că imunitatea reprezintă: „capacitatea înnăscuta sau obţinută a unui organism de a rezista la acţiunea unui agent patogen viu sau a toxinelor sale.”


Deci, cu alte cuvinte imunitatea este reacţia de apărare a organismului împotriva diverşilor agenţi, adică la diverse boli infecţioase. 
Imunitatea este de două tipuri:...

înnăscută şi obţinută. Cea înnăscută se transmite prin ereditate şi este specifică doar oamenilor. Sunt diverşi patogeni care atacă animalele, în timp ce organismul uman rămâne imun la ele. Spre exemplu: ciuma bovinelor, ciuma câinească etc.
Imunitatea obţinută se formează în timpul vieţii omului. Pentru aceasta e nevoie de contribuţia omului. Pentru creşterea imunităţii sunt importanţi următorii factori:
1.     mişcarea şi exerciţiile fizice

3.     somnul – organismul are nevoie de 7-8 ore de odihnă în timpul nopţii – timp în care el se reface.
4.     călirea organismului – una din metode ar fi duşul contrast (cald –rece) care ajută la creşterea tonusului necesar de apărare al organismului.
5.     renunţarea la fumat şi băuturi alcoolice – aceste obiceiuri nocive duc la îmbolnăviri de tip oncologic. Un fumîtor îşi reduce viaţa activă în medie cu 10 ani.
6.     igiena mâinilor – anume pe mâini microbii se reţin cel mai mult şi într-o cantitate enormă. Spălatul mâinilor cu săpun sau măcar ştergerii lor cu şerveţele umede va reduce considerabil contactul cu ei şi ca urmare sistemul imunitar va avea mai puţin de luptat.
7.     starea emoţională – nu în zădar se spune că toate bolile sunt de la nervi. Situaţiile de stres şi încordarea psihologică excesivă dereglează funcţionarea sistemului nervos. Aceasta duce la răspândirea neuniformă a substanţelor, de care are nevoie sistemul imunitar. De aceea, pe cât e posibil, trebuie de evitat situaţiile de stres, de a nu crea situaţii de conflict, şi de a fi optimist.
8.     aflarea la aer curat
9.     mersul la saună – dacă nu sunt contraindicaţii, aceste terapii sunt foarte benefice pentru organismul uman deoarece lărgeşte vasele sangvine, elimină toxinele din organism, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi a limfei.

Simptomele unei imunităţi scăzute:
1.     diverse afecţiuni ale căilor respiratorii – dacă vă îmbolnăviţi mai des de 4 ori pe an, vă curge nasul şi strănutaţi frecvent, atunci acestea sunt semnale ale organismului D-voastră că imunitatea are urgent nevoie de întărire. Deseori, paralel cu aceste boli mai apar şi cele micotice, care sunt greu de tratat.
2.     starea de oboseală permanenta, starea generală de rău, frisoanele, somnolenţa, durerile de cap, durerile musculare, indispoziţia – toate acestea dau dovadă că imunitatea a slăbit. Dacă nu aveţi poftă de mâncare sau dintr-o dată a-ţi început a mânca ceea ce înainte nu preferaţi să mâncaţi, atunci fiţi atenţi, pentru că şi acestea sunt deseori semnale ale slăbirii imunităţii. Atrageţi atenţia şi la faptul cum arată pielea, dacă nu cumva au apărut erupţii cutanate, inflamaţii, furuncule, herpes, dacă nu este uscată . Deseori în timpul unei maladii cronice pielea devine palidă.
3.     apariţia cearcănelor şi pungilor sub ochi – sunt nişte semnale serioase ale scăderii imunităţii. De asemenea ar putea fi şi transpiraţia excesivă care înainte nu Vă era caracterisitcă sau schimbarea mirosului sudorii. Când imunitatea e slăbită, şi părul este afectat – firele devin subţiri, îşi pierd luciul şi încep a cădea. Ungiile devin subţiri şi moi, reliefate, îşi pierd luciul, repede se rup, aproape că nu cresc.
Alte semnale ale imunităţii scăzute sunt diversele alergii, febra frecventă, sindromul oboselii permanente, infecţiile şi îmbolnăvirile de tip micotic.


Crestem imunitatea cu miere de albine!
1. Nuci cu miere
Se iau: 40 gr miere de albine, 60 gr nuci
Miezurile de nuci se fărâmiţează, se toarnă de-asupra mierea şi se amestecă.
Se ia în 3-5 reprize pe parcursul unei zile ca remediu de întărire a organismului atunci când este extenuat fizic sau mintal. Acest amestec este de asemena foarte util în anemii, ateroscleroză, hipertonie, afecţiuni ale inimii şi vaselor sangvine, constipaţii, afecţiuni ale rinichilor, stomacului. Nucile pot fi înlocuite cu alune, arahide etc.
2. Compoziţie vitaminoasă fortifiantă
Se iau: 300 gr caise uscate, 300 gr miez de nuci, 300 gr stafide, 300 gr smochine uscate, 500 gr miere, 2 lămâi.
Din lămâi se îndepărtează sâmburii şi se dă prin maşina de tocat împreună cu coaja. Smochinele uscate, caisele uscate şi stafidele se mărunţesc apoi se dau prin maşina de tocat. Toate ingredientele se amestecă, se adaugă mierea şi lămâia tocată.
Este un remediu vitaminos minunat de fortificare a organismului. Se ia câte 1 lingură înainte de masă de 3-5 ori pe zi. Este indicată de asemenea şi în afecţiunile aparatului cardiovascular.

3.     Remediu vitaminos şi vindecător
Se iau: 3 linguri de miere, 4 linguri de fructe de măceşe fărâmiţate, 1 lămâie, 1 l de apă.
Se stoarce sucul din lămâie. Fructele de măceş uscate se fărâmiţează, în prealabil li se scot seminţele, se toarnă deasupra apă clocotită şi se pune la baia de aburi timp de 15-20 min. Se scoate de pe foc şi se lasă să se infuzeze timp de 1 oră, se înveleşte sau se toarnă în termos. Se strecoară şi se adaugă mierea şi sucul de lîmâie.
Se bea decoctul în loc de ceai în timpul zilei.

Hai să avem grijă de noi şi de imunitatea noastră şi atunci şi ea, la rândul ei, va avea grijă de noi!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu